2009-08-03

Karikás lánc elkészítése

Többen kértétek, beteszem ide a lámpagyöngyös karikás láncaim elkészítésének leírását. remélem mindenkinek érthető, sok sikert hozzá.

Lámpagyöngyös lánc peyote karikákkal

Hozzávalók: 1 db 18-20 mm átmérőjű és 2db 10 mm átmérőjű lencse formájú lámpagyöngy, 1-2g 11/o méretű (bronz színű) és 10/o méretű (türkiz) japán delica gyöngy, 11/0 méretű japán kásagyöngy (sötétbronz és türkiz), 9/o méretű cseh kásagyöngy (világoszöld), 15/o méretű japán kásagyöngy (barna) , 4db csepp alakú türkiz színű ásvány, 2db 3mm-es swarovski bicone gyöngy (irizáló türkiz), gyöngyfűző cérna, a láncrész megfűzéséhez erősebb cérna gyöngyfűző tű.
A nyaklánc elkészítését a különböző méretű gyöngykarikák elkészítésével kezdjük. A középső, nagyobb méretű lámpagyöngy köré készülő karika készítéséhez felveszünk 54 szem 15/o méretű kásagyöngyöt. A fűzőszál közepére húzzuk a gyöngyöket, mert a cérna mindkét ágával dolgozunk majd. A felvett szemeket körré zárjuk úgy, hogy az első szemen az ellenkező irányból átmegyünk a tűvel. Ezután felveszünk 1 szem gyöngyöt, a körön lévő szemeknél egy szemet kihagyva átvezetjük a tűt a következő szemen. Minden szem felvételénél egy szem kihagyásával minden második szembe öltve zárjuk a következő sort. Kezünkkel húzzuk feszesre az elkészített sorokat, hogy minden gyöngy szépen a helyére kerüljön. Ekkor váltunk a 11/o méretű delica gyöngyre, amiből két sort haladunk a fentiekben leírtak szerint. Ezután a másik szállal a másik oldalt készítjük el, ahol szintén a 11/o méretű delica gyöngyök felvételével haladunk két sort. A munka menetén ekkor már jól látszik a számunkra várt forma alakulása, a két oldal egymás felé fekszik. Az összekötő sorhoz a 11/o méretű türkiz kásagyöngyöt használjuk. A két oldal rögzítése úgy történik, hogy az egyes szemeket összeillesztjük, majd cikk-cakk alakban végigmenve az utolsó sorok szemein zárjuk. Befejezésül még egy díszítősor is készül a 9/o méretű világosszöld kásagyöngy felhasználásával.
Elkészítjük az apróbb karikákat 32 kezdőszemmel. Az elkészítés menete megegyezik, a türkiz sort 10/o méretű türkiz delica gyöngyből készítjük.
Ha valamennyi karika elkészült, összeállítjuk a láncot az erősebb cérnával. A középső gyöngy rögzítése úgy történik, hogy az elkészített karika átmérőjeként vezetjük végig a szálat, a lámpagyöngy a 2 db 3mm-es swarovski gyöngy közé kerül. A láncrész elkészítése 2 lépésben történik, ehhez eldolgozzuk az első szálat majd újat veszünk fel. Az 1. ábra magyarázata alapján, az utolsó díszítő világoszöld kásagyöngy sor 2 szeme közé kis V alakban veszünk föl 1-1 szem bronz delica gyöngyöt, majd így megyünk át a 11/o sötétbronz barna gyöngyökön és a türkiz színű cseppeken. Az ábrán található számok az egyes elemek közötti kásagyöngyök számát jelenti. A felső láncrésznél arra ügyeljünk, hogy a díszkarikák szimmetrikusak legyenek, vagyis a két láncvég teljesen egymással szembe kerüljön.
A szálakat csomórejtőbe vezetjük, 1-1 szem gyönggyel és csomókkal elerősítjük és kapcsozzuk.

2 megjegyzés:

Mosolyrend Évi :) írta...

Köszönöm :)
Már csak a lámpagyöngy hiányzik .)

Zöldgyöngy írta...

Köszi!!! Kipróbálom! Ha van kedved játszani, nézz be a blogomba... :)